RSS

Oudste man

20 Jan

Oudste man

Tomoji Tanabe uit Japan is gestorven. Hij was met 113 jaar en 274 dagen de oudste man van de wereld. Tanabe was vroeger landmeter. Hij leefde gezond. Hij at veel vis en rijst. Tanabe rookte niet en dronk geen alcohol. Hij dronk wel elke morgen een glas melk. Nu is de Brit Henry Allingham de nieuwe oudste man. Allingham is 113 jaar en 4 weken. Hij leefde heel anders dan Tanabe. Allingham vocht mee in Wereldoorlog 1. Nadien richtte hij mee de Britse luchtmacht op. Allingham kent maar een regel om heel oud te worden. “Sigaretten, whisky en wilde vrouwen”, lacht hij. Veel vrouwen zullen Allingham wel een opschepper vinden. Want de oudste vrouw ter wereld is al 115 jaar.

http://bop.vgc.be/tijdschriften/wablieft/wab768/Wa768twe2.txt

Regels voor restaurants en cafés
Roken verboden! Of toch niet?

Iedereen kent het rode bord met de streep door een sigaret. Het betekent ‘roken verboden’. Het bord hangt al op veel plaatsen. Roken is dan ook ongezond. Maar de meningen over een strenger verbod blijven verschillen. Een nieuwe regel voor cafés en restaurants bewijst dat.

Roken en eten gaan niet samen. Dat vinden de meeste Belgen. Hun mening over cafés is minder duidelijk. Dat zeggen onderzoekers van de Europese Unie (EU).

Onderzoek
Volgens de EU zijn 72 op 100 Belgen tegen roken in restaurants. Dat is meer dan het gemiddelde in Europa. Belgen denken wel anders over roken op café. Volgens de meeste mensen mag dat wel. Maar 41 op 100 Belgen willen roken in cafés verbieden.

Eerste verbod
Sinds 2006 is roken op openbare plaatsen in België verboden. Denk maar aan stations, luchthavens, scholen, kantoren, supermarkten,… Werken in een ruimte zonder roken is zelfs een recht.

Aparte kamer
In 2007 kwamen er nieuwe regels. Restaurants moesten rookvrij zijn. Maar toch niet helemaal. Een aparte kamer voor roken en drinken mag wel.

Weinig eten
De regels moesten ook duidelijk zijn voor cafés. Cafés moeten een toestel hebben dat rook wegzuigt. Grote cafés moeten duidelijk gescheiden plaatsen hebben voor niet-rokers. De inkomsten van een café mochten maar voor 1 op 3 euro bestaan uit lichte maaltijden.

Volledig verbod?
De oude regels bleken verwarrend. Waarom roken in restaurants en cafés niet helemaal verbieden? Een voorstel voor wet van de partij CD&V wilde daar in 2010 mee beginnen.

Aanpassing
Maar een volledig verbod komt er toch niet. Andere partijen en de eigenaars van restaurants en cafés zijn er tegen. Enkel in restaurants en cafés met eten wordt roken helemaal verboden. In andere cafés mag roken wel nog.

Eigenaars van restaurants zijn nu opnieuw boos. Eigenaars van cafés zijn wel blij met het nieuwe voorstel. “Anders gingen veel cafés bankroet”, zeggen ze. De Stichting tegen Kanker is ook boos. “In 14 landen is roken in restaurants en cafés volledig verboden”, zegt ze. “Daar lukt dat wel. Waarom kan een verbod op roken hier dan niet?”

(Wablieft – 2009) http://bop.vgc.be/tijdschriften/wablieft/wab768/Wa768sam1.txt

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 20, 2010 in General

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: